ΚΑΝΕΙΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΛΥΘΕΙ-ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 3 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018

4ωρη Στάση Εργασίας της ΠΟΕΔΗΝ για την Αττική 11πμ.-3μμ, συγκέντρωση 11.30πμ Υπουργείο Υγείας 24ωρη απεργία για την περιφέρεια και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις διοικήσεις των Υ.ΠΕ. Συναδέλφισσες-οι, Μετά την "αιφνιδιαστική" δημοσίευση της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου την περασμένη εβδομάδα και την πετυχημένη μας κινητοποίηση με στάση εργασίας της ΠΟΕΔΗΝ και της ΟΕΝΓΕ την Παρασκευή 22 Ιούνη, ο αν. υπουργός Υγείας δεσμεύτηκε "κόντρα" τάχα στα δικαστήρια και το Ελεγκτικό να περάσει τροπολογία που να γλιτώνει από τον "ξαφνικό θάνατο" χιλιάδες συμβσιούχους επικουρικούς εργαζόμενους στα νοσοκομεία μας. Η τροπολογία λοιπόν κατατέθηκε, έγινε νόμος και ιδού τι καταφέρανε "κόντρα σε θεούς και δαίμονες" (ακολουθεί απόσπασμα από την ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ). 
"Με διάταξη που ψήφισε στη Βουλή στο νόμο του Υπουργείου Ναυτιλίας με τίτλο «Μηχανισμός εφαρμογής, κρατική εποπτεία, γενικοί όροι υλοποίησης του Μεταφορικού Ισοδυνάμου (Μ.Ι.) και άλλες διατάξεις», στο άρθρο 16, λύονται οι συμβάσεις του Επικουρικού Προσωπικού πλην γιατρών και συνάπτονται νέες συμβάσεις από τους φορείς έως 31-5-2019. Πέντε μήνες παραπάνω αφού οι ισχύουσες συμβάσεις ήταν έως 31.12.2018. Ο Νόμος προβλέπει διαγωνιστική διαδικασία που θα έχει ολοκληρωθεί έως 30/10/2018 για τις θέσεις που υπηρετούσε το Επικουρικό Προσωπικό.Ο διαγωνισμός διενεργείται από το ΑΣΕΠ σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2190/1994 (Α’ 28) ,χωρίς πριμοδότηση ούτε ενός μορίου για το συμβασιούχο Προσωπικό. Η ομηρία των επικουρικών παρατείνεται και μάλιστα με διακοπή και νέες συμβάσεις διακόπτοντας έτσι τα δικαιώματα των συμβασιούχων για μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.Ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας δηλαδή αντί να μετατρέψει τις συμβάσεις σε αορίστου χρόνου του επικουρικού και πρώην εργολαβικού προσωπικού με ταυτόχρονη σύσταση οργανικών θέσεων όπου δεν υπάρχουν τους ΑΠΟΛΥΕΙ ΟΛΟΥΣ αλλά πέντε μήνες αργότερα.. Η Κυβέρνηση απολύει το Επικουρικό Προσωπικό που εργάζεται σήμερα από την ημερομηνία δημοσίευσης του Νόμου και μάλιστα αναδρομικά από την κοινοποίηση της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Επαναπροσλαμβάνεται πάλι από τους φορείς με σύμβαση το αργότερο έως 31/5/2019 (καταληκτική ημερομηνία), για να μην εγείρονται δικαιώματα μονιμοποίησης λόγω της απασχόλησης άνω του 24μήνου αφού αποδεδειγμένα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Θα αντικατασταθούν από άλλους που θα προσληφθούν από το διαγωνισμό.Όταν στη συνάντηση την περασμένη εβδομάδα διατυπώσαμε τη θέση μας για μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, ο κος Πολάκης και ο κος Ξάνθος, αντέτειναν τη θεσμοθέτηση αυξημένης μοριοδότησης στο διαγωνισμό που θα ακολουθήσει, για να έχουν προβάδισμα οι υπηρετούντες.Τίποτα από όλα αυτά.Η Διάταξη προβλέπει διαγωνισμό μέσω ΑΣΕΠ με το ν. 2190/94 χωρίς καμία επιπλέον μοριοδότηση της προϋπηρεσίας στις ίδιες θέσεις . Ούτε καν το μοντέλο των συμβασιούχων των Δήμων που κατ’ επανάληψη δεσμεύτηκαν ότι θα θεσμοθετήσουν Καμία ειδική πρόβλεψη που να οδηγεί στη μετατροπή των συμβάσεων σε Αορίστου χρόνου. Στην διάταξη του άρθρου 16 του εν λόγω νόμου δεν αναφέρεται κουβέντα για το πρώην εργολαβικό προσωπικό που βρίσκεται στον αέρα, καθ’ ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο αθροίζει στο 24μηνο απασχόλησης τις Συμβάσεις Έργου και εργασίας. Μάλιστα σε πολλά Νοσοκομεία έχουν πολλούς μήνες απλήρωτοι οι συνάδελφοι πρώην εργολαβικό προσωπικό (πχ Άρτα κ.α.).Για το Επικουρικό ιατρικό προσωπικό ο νόμος κουβέντα. Ο Νόμος οδηγεί σε άμεση διακοπή των συμβάσεων και ΑΠΟΛΥΣΗ." 
Η απεργιακή συγκέντρωση των εργαζομένων στα νοσοκομεία στο υπουργείο υγείας την προηγούμενη Παρασκευή ήταν μια πρώτη δυναμική απάντηση που ανάγκασε την ηγεσία του υπουργείου να αναδιπλωθεί, να δίνει διαβεβαιώσεις ότι δεν θα απολυθεί κανείς και να δίνει υποσχέσεις για παρατάσεις επικουρικών εργαζόμενων, και προσλήψεις με μοριοδότηση του επικουρικού προσωπικού. Η αναδίπλωση Πολάκη και οι υποσχέσεις για λύση του προβλήματος με μία τροπολογία ήταν μια πρώτη νίκη για το νοσοκομειακό κίνημα που η δύναμη των απεργιών του τρομάζει τους υπουργούς όσους λεονταρισμούς και να κάνουνε. 
Η εμπειρία στους δήμους πριν ένα χρόνο, έδειξε ότι η κυβέρνηση με τη φτωχή μοριοδότηση εκδικήθηκε τους απεργούς συμβασιούχους για να πάρει άλλους. Τώρα, όπως σωστά εξηγεί η ΠΟΕΔΗΝ, ούτε υπόσχεση καν για μοριοδότηση δεν μπορεί να δώσει η ηγεσία του υπουργείου υγείας στους συμβασιούχους... Και αυτό γιατί έτσι επιτάσσει το σύνθημα τους για "έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο", δηλαδή περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή, δηλαδή περισσότερο τσεκούρι σε προσλήψεις, αυξήσεις, συντάξεις. Την ίδια ώρα μάλιστα που μέσα στην Ε.Ε. έχουν βγει τα μαχαίρια όχι μόνο για την οικονομία αλλά για το πως θα ξεφορτωθούν το "βάρος" που λέγεται πρόσφυγες, υιοθετώντας το πρόγραμμα των ακροδεξιών και των φασιστών με στρατόπεδα συγκέντρωσης, απελάσεις κτλ. 
Η απόφαση της ΠΟΕΔΗΝ είναι σωστή σαν άμεση απάντηση στην "τροπολογία" των Ξανθού- Πολάκη. Είναι σωστή γιατί επιτέλους εναρμονίζεται με την οργή των πάνω από 12.000 συμβασιούχων που βροντοφωνάζουν "Δεν είμαστε λιγούρια να μας πετάτε παρατάσεις, μηνών ή χρόνου, και να λέμε και ευχαριστώ. Μονιμοποιήστε μας εδώ και τώρα. Τέρμα πια στην ανασφάλεια". Εναρμονίζεται με τη γραμμή του Συντονιστικού των Νοσοκομείων που διαρκώς ζητούσε και ζητάει άμεση απεργιακή κλιμάκωση με αφορμή την παράταση των εργαζομένων του ΟΑΕΔ, των επικουρικών, των εργολαβικών μέχρι και τις 35.000 προσλήψεις για να σταθεί επιτέλους το Ε.Σ.Υ στα πόδια του. Ήρθε επιτέλους η ώρα να συνδεθεί το κίνημα των προσλήψεων με το αίτημα της διαγραφής του Χρέους, στο όνομα του οποίου μας ζητάει η κυβέρνηση να κάνουμε και άλλες θυσίες... 
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου