ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

30 Μάρτη 2014

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΟΔΗΓΩΝ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
ΟΧΙ ΣΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ-ΚΑΡΜΑΝΙΟΛΑ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ 

Χωρίς να τηρεί ούτε τα προσχήματα της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, η Κυβέρνηση κατέθεσε και προωθεί για ψήφιση την Κυριακή 30/03 ένα ακόμα νομοσχέδιο-"σκούπα" 225(!) σελίδων, το οποίο, οι Χρυσοχοΐδηδες της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, θα το ψηφίσουν χωρίς να προλαβαίνουν, προφανώς,  ούτε καν να το διαβάσουν. Το πολυνομοσχέδιο-καρμανιόλα επεκτείνει την Μνημονιακή λαίλαπα κατάργησης εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων, διαλύει ολόκληρα κομμάτια του παραγωγικού δυναμικού, προωθεί την εξαφάνιση κοινωνικών ομάδων στη χώρα.

 Στο αντιλαϊκό αυτό έκτρωμα, μεταξύ άλλων, με μια αιφνιδιαστική κίνηση το Υπουργείο Υγείας κατέθεσε διάταξη που προβλέπει ότι οι οδηγοί όλων των  Νοσοκομείων της χώρας τίθενται αυτομάτως σε διαθεσιμότητα (και θεωρητικά μετά από 1 μήνα θα μεταφερθούν στο ΕΚΑΒ). Η ρύθμιση αυτή διαλύει ένα κρίσιμο τομέα της λειτουργίας των νοσοκομείων που αφορά τόσο τις μεταφορές τροφίμων, αίματος, φαρμάκων κι υλικών όσο και τις μεταφορές ασθενών. Ανοίγει επίσης την πόρτα για μετακινήσεις οδηγών σ' άλλες περιοχές, ακόμα και για απολύσεις.

Αυτή η κίνηση δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, ούτε αφορά μόνο τους οδηγούς, αφού το ίδιο πήγε να γίνει και τον Δεκέμβρη του 2013, αλλά η Κυβέρνηση δεν μπόρεσε να υλοποιήσει τότε τις προθέσεις της λόγω των απρόσμενων, γι' αυτήν, μεγάλων κινητοποιήσεων των οδηγών και των υπόλοιπων εργαζομένων στο χώρο της Υγείας και ιδιαίτερα της απεργίας των γιατρών του ΕΟΠΥΥ. Κινητοποιήσεις που πάτησαν στο κλίμα που διαμόρφωσε κι η μεγάλη συγκέντρωση στις 29/11 στην Αθήνα που –ως οδηγό για το μέλλον-  να θυμίσουμε ότι ξεκίνησε απ' το νησί μας.

Στο Νοσοκομείο Ικαρίας κινδυνεύουν να μπουν σε διαθεσιμότητα οι 3 οδηγοί που ανήκουν στη δύναμή του. Οι συνάδελφοί μας αυτοί καλύπτουν -σε μονοβάρδιες μάλιστα- την μεταφορά ασθενών (και όλες τις άλλες μεταφορές και εργασίες) σε όλη την νότια πλευρά, αλλά και σ' όλο το νησί όταν δεν υπάρχει βάρδια στο ΕΚΑΒ ( στο οποίο για κάθε 5 βάρδιες που καλύπτονται αναλογούν 2 κενές περίπου). Κι αυτό ενώ ακόμα δεν ξέρουμε τι γίνεται με τους 3 οδηγούς του Κέντρου Υγείας Ευδήλου -που μετακινήθηκαν στο Νοσοκομείο μετά την δημιουργία του ΕΚΑΒ στο Εύδηλο- ζήτημα για το οποίο δεν έχουμε ακόμα απάντηση απ' την Διοίκηση σε έγγραφο ερώτημά μας. Να θυμίσουμε ότι το ΚΥ Ευδήλου και τα αγροτικά ιατρεία εδώ κι 1 μήνα δεν ανήκουν στο Νοσοκομείο και υπάγονται πλέον διοικητικά, κι αυτά και το προσωπικό τους, στο ΠΕΔΥ  και την 2η ΥΠΕ στον Πειραιά.

Έτσι το επόμενο διάστημα (με τις γιορτές του Πάσχα και την αυξημένη κίνηση κόσμου και περιστατικών) δεν θα καλύπτονται πλέον οι ανάγκες, θέτοντας  σε άμεσο κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, αφού είναι πολύ πιθανό είτε να μην υπάρχει καθόλου ασθενοφόρο σε βάρδια είτε να το χρειάζεται κάποιος πχ στην πλατεία του Αγίου Κηρύκου και να πρέπει να περιμένει να' ρθει απ' τον Εύδηλο(!).

Η Κυβέρνηση συνεχίζει με "συνέπεια" την πολιτική διάλυσης της δημόσιας Υγείας και το χτύπημα των δικαιωμάτων στην περίθαλψη και θα την συνεχίζει όσο δεν βρίσκει απέναντί της ισχυρή αντίσταση απ' τους αγώνες των εργαζομένων και του λαού. Να θυμίσουμε ότι εκκρεμούν (προφανώς για μετά τις εκλογές) οι καταργήσεις-κλεισίματα επαρχιακών και ψυχιατρικών νοσοκομείων  που είχαν εξαγγελθεί για το φθινόπωρο του 2013 αλλά "κόλλησαν" κι αυτές στις κινητοποιήσεις και την ανατροπή των σχεδιασμών του Υπουργείου Υγείας. 


Να επισημάνουμε εδώ την αθέτηση της "δέσμευσης" Γεωργιάδη ότι οι διαθεσιμότητες δεν θα ισχύσουν για τα νησιά η οποία έγινε προφορικά στις 29/11 προς εκπροσώπους σωματείων νοσοκομείων και φορέων απ΄ την επαρχία και δικαίως αντιμετωπίσαμε εξ αρχής με μεγάλη επιφύλαξη.

Την Δευτέρα 31/03 η ΠΟΕΔΗΝ έχει προκηρύξει απεργία για τους οδηγούς κι ο Σύλλογός μας καλεί σε έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 1330.

Συντονιζόμαστε με σωματεία Νοσοκομείων άλλων περιοχών. Το χτύπημα προς έναν από μας είναι χτύπημα προς όλους.

Εφαρμόζουμε την απόφαση Γενικής Συνέλευσης του Δεκέμβρη για δυναμικές κινητοποιήσεις-καταλήψεις-μπλοκάρισμα της διαδικασίας των διαθεσιμοτήτων/απολύσεων. Τίποτα δεν σταματά με την ψήφιση αρκεί να μην σταματήσουμε εμείς να παλεύουμε όπως μας έχει δείξει και η ιστορία της αποσυγχώνευσης του Νοσοκομείου.

Με οδηγό και την μέχρι τώρα εμπειρία μας βαδίζουμε στον δρόμο του αγώνα, τον μόνο δρόμο που μας έχει δώσει μέχρι τώρα αποτελέσματα, τον ίδιο δρόμο που πριν λίγες μέρες ακύρωσε τις μετακινήσεις προσωπικού του Μικροβιολογικού στην Σάμο!

Καλούμε τους κατοίκους της περιοχής σε ετοιμότητα!  

  • ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ
  • ΚΑΤΩ ΟΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΕΕ-ΔΝΤ
  • ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΕΣ/ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ - ΝΑ ΚΑΛΥΦΤΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΜΕ ΜΟΝΙΜΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΤΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΕΝΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου