Δελτίο Τύπου Συντονιστικού Νοσοκομείων μετά την ανοιχτή σύσκεψη την Τρίτη 17 Απρίλη στο νοσοκομείο Άγιος Σάββας για την οργάνωση της απεργίας ΠΟΕΔΗΝ και ΟΕΝΓΕ στις 25/4



Με τη συμμετοχή εργαζομένων, νοσηλευτών, διοικητικών, γιατρών, μονίμων και συμβασιούχων, από πολλά νοσοκομεία της Αθήνας και του Πειραιά, έγινε την Τρίτη 17 Απριλίου στο Αμφιθέατρο του Νοσοκομείου Άγιος Σάββας, ανοιχτή σύσκεψη του Συντονιστικού Νοσοκομείων, για την οργάνωση της πανελλαδικής απεργίας της ΠΟΕΔΗΝ και της ΟΕΝΓΕ στις 25 Απριλίου. Συγκεκριμένα συμμετείχαν εργαζόμενοι, στην πλειοψηφία τους συμβασιούχοι μέσω ειδικού προγράμματος ΟΑΕΔ, από τα Νοσοκομεία ΚΑΤ, Άγιος Σάββας, Γεννηματάς, Αγ, Όλγα, Αττικό, Ερυθρός, ΓΟΝΚ Αγ. Αναργύρων, Σωτηρία, Τζάνειο, καθώς επίσης και από την 1η ΥΠΕ, το Υπουργείο Υγείας, το Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης, το ΕΚΕΑ.
Κοινή εκτίμηση όλων ήταν ότι η απεργία στις 25/4 είναι κρίσιμη γιατί θα στείλει το μήνυμα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ότι οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία μόνιμοι και συμβασιούχοι, είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τη μάχη για μόνιμη και σταθερή εργασία, προσλήψεις προσωπικού, για την υπεράσπιση της κατάκτησης των Βαρέων και Ανθυγιεινών και ότι δεν εφησυχάζουν με τις υποσχέσεις ότι τον Αύγουστο η χώρα βγαίνει από τα μνημόνια και η οικονομία μπαίνει σε κατάσταση ομαλοποίησης. Αντίθετα συνεχίζεται η λιτότητα και οι περικοπές με αποτέλεσμα τα νοσοκομεία να υπολειτουργούν κάτω από το βάρος των ελλείψεων προσωπικού, όλων των ειδικοτήτων (ιατρικό, νοσηλευτικό, καθαριότητα, σίτιση, φύλαξη). Την ίδια στιγμή χιλιάδες συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην Υγεία εργάζονται υπό καθεστώς ανασφάλειας καλύπτοντας τις τρύπες του ΕΣΥ.
Στη διάρκεια της συζήτησης μπήκαν εμπειρίες από προσπάθειες που έχουν ξεκινήσει σε κάθε νοσοκομείο για το συντονισμό και την κοινή δράση μονίμων και συμβασιούχων, όπως η συγκρότηση επιτροπών, η συλλογή υπογραφών και η πίεση των συμβασιούχων για εγγραφή στα πρωτοβάθμια σωματεία.
Κοινή εκτίμηση όλων ήταν ότι χρειάζεται κλιμάκωση και συντονισμός από τα κάτω, πατώντας πάνω στο επιτυχημένο μοντέλο κινητοποιήσεων που ακολούθησε το Συντονιστικό την περασμένη χρονιά, με την απεργία για τους εργαζόμενους του ΟΑΕΔ στις 29 Νοέμβρη, που κατάφερε να αναγκάσει την κυβέρνηση να δώσει παράταση ενός ακόμα χρόνου και να ανοίξει έτσι ο δρόμος για να ξεδιπλωθεί ένα κίνημα συμβασιούχων σε όλους τους χώρους του δημοσίου, στους Δήμους, την Παιδεία, τα Υπουργεία. Ήδη ο μήνας Μάρτιος ήταν απεργιακός για τους συμβασιούχους των δήμων , της εκπαίδευσης ενώ τον Απρίλιο είδαμε εργολαβικούς εργαζόμενους να απεργούν ακόμα και στα Ελληνικά Πετρέλαια. Την Δευτέρα 23/4 ξεκινάει η μεγάλη μάχη της ΔΕΗ ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των λιγνιτικών μονάδων με 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες και πανελλαδική συγκέντρωση στην Βουλή την Τετάρτη 25 Απρίλη, την ίδια ακριβώς μέρα που απεργούν και τα νοσοκομεία… Στις 25 του Απρίλη, μπορούν να συντονιστούν όλα τα κομμάτια του Δημοσίου μαζί με τη ΔΕΗ , μόνιμοι και συμβασιούχοι, κάτω από το αίτημα της μονιμοποίησης όλων και των μαζικών προσλήψεων εδώ και τώρα.
Στα πλαίσια της οργάνωσης της απεργίας αποφασίστηκε:
* Να οργανωθούν μαζικές γενικές συνελεύσεις, όπου θα αποφασίσουν συμμετοχή όλων των εργαζομένων, μόνιμων και συμβασιούχων στην απεργία, συγκρότηση απεργιακών επιτροπών και κατέβασμα με πανό στην απεργιακή συγκέντρωση στην 1η ΥΠΕ και στην πορεία που θα ακολουθήσει.
* Τα σωματεία της Αθήνας να επεκτείνουν την στάση εργασίας με προκήρυξη στάσης 7-10 πμ.
* Να γίνουν για πρώτη φορά απεργιακές περιοδείες του Συντονιστικού σε Νοσοκομεία και σε άλλους Υγειονομικούς χώρους, όπως το ΓΟΝΚ, το ΚΑΤ, το ΕΛΠΙΣ την 1η ΥΠΕ, όπου έχει οριστεί και ως σημείο αφετηρίας της συγκέντρωσης.
* Να συνεχιστεί η πίεση προς τα πρωτοβάθμια σωματεία να αποδεχτούν την εγγραφή συμβασιούχων, όπως έχει ήδη γίνει στον Άγιο Σάββα, το Αττικό, τον Ευαγγελισμό, το Σωτηρία, ενώ ακόμα και η ΠΟΕΔΗΝ αναγκάστηκε να νομιμοποιήσει στο πρόσφατο συνέδριο σωματεία στα οποία οι συμβασιούχοι συμμετείχαν στις διαδικασίες εκλογής αντιπροσώπων για το συνέδριο, χωρίς διακρίσεις.
* Να παλέψουμε την ίδια την ημέρα της απεργίας να ενωθούν οι απεργιακές συγκεντρώσεις των νοσοκομείων, της ΔΕΗ, των εκπαιδευτικών, του Υπουργείου Πολιτισμού κ.α. έξω από τη Βουλή.
* Συμμετοχή του Συντονιστικού στην κινητοποίηση «υποδοχής» του Υφυπουργού Υγείας, Πολάκη στις 26/4 στο ΚΑΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου